STRES = STRAH
October 30, 2020

6 Načina da Prevaziđete Stres u Izolaciji

Već mesec dana živimo u izmenjenim uslovima. Mere opreza koje praktikujemo zbog vladajuće pandemije stavile su restrikcije na uživanja i navike koje nam čine život. Mnogi od nas nemaju luksuz izlaska napolje, te svaki momenat provode u kući, pitajući se pritom: Kako prevazići izolaciju?

Interesantna je činjenica da je upravo naš dom – mesto u kojem nalazimo mir i odmor – za tren oka postao opterećujuće okruženje. Izolovani smo kao u kavezu, bez mogućnosti bega. Izolacija polako osvaja um, remeti kućnu atmosferu i pojačava osećaj stresa.

Psihološki gledano, izolacija je novo okruženje koje zahteva promenu stanja svesti o životu. Za mnoge, koji su navikli da vreme provode napolju i budu aktivni, suočavanje sa izolacijom je svakodnevna borba.

Istina je da rešenje za ove probleme leži svuda oko nas, potrebna nam je promena perspektive i usvajanje novih razmišljanja.

Novi aspekti svakodnevice će vam osvežiti život i omogućiti da se probudite sa idejom koja vas tera da pregurate dan.

Kako ispuniti dan zanimljivim sadržajem?

 

1. Fokusirajte se na male stvari

Vratimo se na dnevnu rutinu koju smo do sada koristili da nam „ubije“ verme. Ako se fokusiramo na uobičajene radnje, koje stotinama puta ponovimo tokom dana, shvatićemo da smo, iako izolovani u kući, prilično aktivni.

Sitnice poput kuvanja kafe, razgovora, pripremanje ručka, ili pak nameštanje kreveta mogu biti veoma kreativne i ispunjujuće ako dozvolimo sebi da ih tako posmatramo.

Praksa je pokazala da je kreativnost mišljenja u izolaciji prvi korak ka boljitku. Najpre je potrebno uvesti umereno i selektivno praćenje informacija o novonastaloj situaciji.

Kako se osloboditi stresa, ako smo višečasovno izloženi uznemirujućim informacijama? Usmerite svoje slobodno vreme u odabiru filma ili čitanju vaše omiljene knjige. Pripremanje obroka, rad od kuće, aktivno učestvovanje u izradi domaćih zadataka sa svojom decom jedni su od primera kako dan ispuniti kvalitetnim sadržajem.

Ako samo malo pažnje posvetimo svakom momentu, na trenutak ćemo osetiti kako male stvari mogu postati velike i ohrabrujuće.

 

2. Čitanje je lekovito

Da li je i kod vas slučaj da su vam police pune knjiga koje nikako da stignete da čitate? Ako je tako, razumem vas, čitanje zahteva fokus i istrajnost, a to je nešto što smo možda davno ostavili iza sebe.

Stres u izolaciji dodatno pojačava osećaj iscrpljenosti i bespomoćnosti, a čitanje knjige deluje kao produžavanje vemena kojeg nemamo dovoljno ni za sebe.

Koliko je lekovito čitanje dokaz je i činjenica da postoji terapeutski pristup pod nazivom BIBLIOTERAPIJA.

Biblioterapija koristi književnost za poboljšanje mentalnog zdravlja. Ne samo da opušta, čitanje oplemenjuje, otvara nove vidike i pogled na život. Naučno je dokazano da čitanje knjiga jača veze između moždanih ćelija, smanjuje stres, napetost, umiruje otkucaje srca, snižava krvni pritisak.

 

3. Kvalitetno veme je neprocenjivo

Izolovani uslovi življenja nas teraju da posmatramo najobičnije stvari kao obavezu. Bilo da je u pitanju kratka šetnja u dozvoljenom periodu za kretanje ili slaganje slagalice sa detetom, ako sve te stvari doživljavamo kao izolacijom nametnute, verovatnoća je da ćemo ih odraditi bez uživanja i nećemo biti ispunjeni time.

Kvalitetno vreme podrazumeva usmerenu energiju ka nekome ili nečemu. Ako je to dete, uključite ga u svakodnevne aktivnosti, pripreme hrane, slaganje veša, čišćenje stana, rešavanju ukrštenica. Pored vremena za igru, ovakva promena uneće novu dimenziju u vaš odnos.

Kvalitetno vreme provedeno sa partnerom ne podrazumeva da se svako bavi svojim poslom, odgovara na poruke i sl. I to može da bude u redu, ali ne ako pred sobom imate čitav dan i pri tom izolovani u stanu. Svakako je potrebno da u jednom trenutku ostavito to čime se zabavite i posvetite vreme jedno drugom. Toliko toga možete raditi zajedno, a pritom uživati, bilo da je u pitanju gledanje filma, priprema hrane, razgovor, maženje, ili pak seks.

Odnos je zdrav i iskren samo kada postoji uzajamnost. To je ključ uspeha.

 

4. Obnovite konekciju sa prijateljima

To što nam je izolacija uskratila uobičajeno druženje ne znači da smo osuđeni na samoću, barem ne u veme naprednih telekomunikacija.

Stari prijatelji su i dalje tu, na poziv od vas. Jedna od osnovnih potreba zadovoljnog čoveka je da se oseća prihvaćeno od strane svoje sredine. U trenucima kada smo fizički odvojeni od drugih, potrebno je simulirati konekciju sa drugima.

Ako ste se u poslednjih mesec dana osećate usamljeno, nemate partnera, porodicu, živite sami i iscrpeli ste sve resurse koji vas zabavljaju, setite se starih prijatelja, koje niste čuli mesecima ili godinama. Možda se setite i poznanaca koje ste upoznali na letovanju pre više godina. Pored toga što Vam je drago da je čujete probudićete drage uspomene i obnoviti prijateljstvo.

 

5. Kanalisanje negativne energije

Zarobljenost može da pojača osećaj nelagodnosti i da izazove teške emocije. Ukoliko se nađemo u situaciji da većinu svoje energije trošimo na konflikte i teška razmišljanja, to je znak da je potrebno naći kanal za negativnu energiju u koju smo se učaurili. Najbolje rešenje je, naravno, kretivnost.

Kako negativnu energiju neutralisati i pretvoriti je u pozitivnu i korisnu?

Ako ste jutros ustali na levu nogu i nije vam ni do čega, a trenutne okolnosti samo otežavaju već dovoljno loše raspoloženje, razmislite o tome šta vas motiviše da se pokrenete? Počnite da vežbate. Fizička aktivnost oslobađa i dušu i telo.

Prepakujte orman, pišite dnevnik, slikajte na običnom papiru, pravite fotografije u stanu ili sa svoje terase ili dvorišta. Okupirajte misli kreativnim idejama, koje će vas na kraju dana podsetiti da vreme u izolaciji nije izgubljeno vreme.

 

6. Kultivacija pozitivnih misli

Opsednutost negativnim mislima u vezi sa onim što je oko nas može bit uzrok teške simptomatologije.

Stres u izolaciji – izolacija sama po sebi je dovoljna da ukoliko nemamo dovoljno emocijonalnih kompetenija upadnemo u stanje konstantnog stresa.

Stres nas sputava da sagledamo situaciju realno i prevaziđemo prepreke. Osećaj bezvoljnosti, bolova u stomaku, pojačano lupanje srca, skok krvnog pritiska, česte glavobolje, najčešći su simpoma stresa. Osećamo se bezvoljno i demotivisano za akciju. Strah često može i da blokira.

Negativne misli preusmerite u pozitivne. Pomislite da od goreg uvek postoji gore, i ko zna zašto je sve ovo dobro.

Vladanje situacijom je umetnost koja se godinama usavršava, ali donosi blagostanje izvan svakih razmera. Izolacija nam daje mogućnost da ovladamo situacijama i iz svega izađeno jači, zreliji i sposobniji za život koji nas nakon ovoga čeka.